Sidor

Summa sidvisningar

torsdag 11 augusti 2011

Velociraptor

Velociraptor är ett släkte i dinosauriefamiljen Dromaeosauridae. De levde för cirka 80 - 75 miljoner år sedan i MongolietVelociraptorerna var en relativt liten, upprättgående och köttätande dinosaurie. De var smäckra, snabba och smidiga rovdjur som kunde hålla balansen då den utförde akrobatiska konster i jakten tack vare den långa styva svansen. Man tror att den levde i flock och kunde samordna attacker på byten flera gånger större än dem själva, kanske så som vargarjagar, såväl som mindre byten. Som snabbast kunde de springa ända upp till 45 km/tim. Somliga forskare anser att Velociraptor var en asiatisk motsvarighet till Deinonychus, och att de kanske hade kunnat vandra mellan kontinenterna överBerings sund. Men flera skillnader i de båda släktenas anatomi tyder på att de var skilda släkten. Ett av de mest berömda fossila fynden, hittad i Toogreeg-bäddarna, föreställer en Velociraptor som har slagit armarna om skallen på enProtoceratopsProtoceratopsen hade krossat velociraptorns ena hand. Kanske blev de överrumplade av en sandstorm.[1Dromaeosaurider varierade avsevärt i storlek, men var vanligen ganska småvuxna. Velociraptor var relativt liten; den mätte cirka 2 meter lång, varav dess svans utgjorde större delen av längden. Vikten tros ha uppgått till ungefär 15 kg. Veociraptor hade kraftfulla bakben för att springa fort, och dess svans kanske användes för att balansera kroppen. Frambenen var smidiga, och slutade i tre långa fingrar med krökta klor. Andra tån på den bakre foten var uppfällbar, och bar en krökt klo som man tror användes som vapen. Velociraptor hade relativt lång, spetsig nos, och munnen var fylld med vassa, sågtandade tänder.Majoriteten med forskare är överens om att fåglar är nära släkt med dinosaurier som Velociraptor och dess "kusiner" inom familj dromaeosauridae. Denna hypotes har bland annat stöd i att man har hittat fossil avdinosaurier med fjädrar, framför allt i Liaoning (Kina). Vissa fossil efter dromaeosaurider har fossil med fjädrar bevarade; MicroraptorSinornithosaurus och Rahonavis.
Trots att fossila fjädrar efter Velociraptor saknas, har Norell och Makovicky dokumenterat osteologiska bevis för fjädrar hos Velociraptor.[2] Vid en undersökning av armbågsbenet från exemplaret GMI 100/981 upptäckte man tvärgående skåror i benet. Dessa återfinns på en del moderna fåglar, och utgör fäste för deras armtäckare.[3] Forskarna drog slutsatsen att Velociraptor hade 14 armpennor på vardera armbågsbenet. Detta kan jämföras med Microraptor, som tros ha haft 18Velociraptor blev världsberömd genom Steven Spielbergs film Jurassic Park 1993, baserad på boken Urtidsparken av Michael Crichton. De dinosaurier som i filmen kallas "Raptorer" är dock inte av släktetVelociraptor, utan dess amerikanska släkting Deinonychus. Detta beror på att Crichton då han skrev boken utgick från Gregory S. Pauls teori att Velociraptor och Deinonychus är ett och samma släkte,[4] vilket dock har ifrågasatts av andra forskare. I uppföljarna The Lost World: Jurassic Park och Jurassic Park fortsatte man dock att kalla dem "Velociraptor". Sedan Jurassic Park visades har Velociraptor framställts i flera andra filmer och program, såväl som leksaker.
I Disneys tecknade TV-serie Legenden om Tarzan (2001-2003) skildras två avsnitt då Tarzan besöker "Den glömda världen", och möter djur som definieras som "Velociraptor". Dessa är dock betydligt större än de verkliga djuren, liknande fallet med Jurassic ParkVelociraptor visades också i ett specialavsnitt av BBCs TV-serie Dinosauriernas Tid, och Discovery Channel's program Dinosaur Planet. 2007 framställdes Velociraptor också i Giant Screen films produktion Dinosaurier!.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar