Det andra fossilet av Compsognathus (MNHM CNJ 79) hittades i Frankrike, 1972. Det är välbevarat, och saknar endast delar av svansen och delar av frambenen.[3] Det är ungefär 50 % större än holotypexemplaret.[4] Det beskrevs först som en ny art inom släktet, och fick namnet C. corallestris. Numera betraktas den dock som en synonym till C. longipes,[3] och holotypen hävdas vara ett juvenilt exemplar.[5]1881 noterade Marsh att holotypexemplaret hade någonting i magregionen, som han föreslog var ett embryo.[6] Andra ansåg att det var för stort för att vara ett embryo, och att det snarare var delar av ett mindre kräldjur som Compsognathus ätit innan den dog.[7] Fyndet frånCompsognathus mage blev senare namngivet som Bavarisaurus.
Ägg. [redigera]
1993 avlade Griffiths en rapport med antydningar att fossilet BSP AS I 536 hade möjliga ägg bevarade i sig.[8] Detta har dock ifrågasatts av andra forskare. Man har hittat ett fossil av Compsognathus släkting Sinosauropteryx, som också har beskrivits ha bevarade ägg.[9] Dessa är mycket större än de som Griffiths påstod vara ägg hosCompsognathus, och man har därför ifrågasatt hans rapport.
Beskrivning. [redigera]
Compsognathus mätte cirka 1,4 meter lång från nos till svans, som utgjrde det mesta av kroppslängden. Det var en typisk coelurosaurie som gick på bakbenen, och balanserade kroppen med sin svans. Bakbenen hade längre skenben(tibia) än lårben (femur), vilket är typsikt för snabba djur. Enligt några forskare var Compsognathus ett av de snabbaste tvåbenta djuren som någonsin funnits, med en beräknad topphastighet på 64 km/tim.[10] Frambenen var korta, och händerna bar fingrar med klor. De båda fossilen man hittat av Compsognathus har något dåligt bevarade händer, och det har varit delade meningar huruvida dess händer hade 2 eller 3 fingrar. Numera anser dock forskare att Compsognathus troligtvis hade 3-fingrade händer,[11] vilket stöds av att andra släkten inom familj Compsognathidae hade 3-fingrade händer. Compsognathus skalle hade långsmal nos och stora ögonhålor, vilket tyder på att den kan ha haft stora ögon. Käften var fylld med små vassa tänder. Många forskare anser det troligt att Compsognathus hade kroppen täckt av någon form med enkla fjädrar. Detta baseras på den idag ledande teorin att fåglar skulle dela ett gemensamt ursprung med coelurosaurierna, och att fossil efter nära släktingar till Compsognathusbeskrivits ha haft fjädrar bevarade. Vad gäller Compsognathus själv, finns inga bevis för fjädrar, och inte heller bevis för att den inte haft det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar