Sidor

Summa sidvisningar

onsdag 10 augusti 2011

allosaurus

Allosaurus (annan ödla) är ett släkte theropoder som kunde bli upp till 12 meter långa, av vilket den skräckinjagande skallen utgjorde 75 cm av längden. Den levde under senare delen av Juraperioden, för mellan 155 och 145 miljoner år sedan, och var det vanligaste stora rovdjuret i dagens Nordamerika. Man har också påträffat den i Europa.[1] Den delade omgivningen med flera släkten av gigantiska sauropoder som till exempel ApatosaurusDiplodocus och Camarasaurus, jämte andra stora herbivorer som Stegosaurus och Camptosaurus, vilka alla kan ha varit tänkbara byten för rovdjuret. Den fick sitt namn eftersom dess ryggkotor skiljer sig åt från andra dinosauriers. Namnet kommer från de grekiska orden allos/αλλος, som betyder 'egendomlig' eller 'olik', samt saurus/σαυρος, som betyder 'ödla' eller 'reptil'.[2] Släktet Allosaurus tillhörde familjen Allosauridae, den största familjen rovdjur innan tyrannosauriderna dök upp, och var således släkt med Giganotosaurusoch Mapusaurus - två av de allra största köttätande landdjur vetenskapen känner till. Dessa levde dock i Sydamerika och Afrika senare än Allosaurus. Mer skrala fynd av mindre arter som liknar Allosaurus men som dateras till övre krita i Nordamerika och Australien antyder att dessa mångsidiga jägare kan ha överlevtmassutdöendet i slutet av juraperioden för 144 miljoner år sedan. Fukuiraptor från övre krita i Japan har visat sig vara en allosaurid[3] och kan vara samma djur som en australiensisk allosaurie. Samtida allosaurider var till exempel Yangchuanosaurus och den större, massiva TorvoAllosaurus var en typisk stor theropod som beräknas ha vägt mellan 2 och 5 ton. Det största exemplaret av släktet tillhör arten Allosaurus fragilis (exemplaret AMNH 680) och mäter 9,7 m i längd. Om man sammanfattar hela släktet mätte Allosaurus mellan 7-9 meter. Flera gigantiska exemplar har tillskrivits Allosaurus, men kan tillhöra andra släkten. Den nära släktingen Saurophaganax (OMNH 1708) blev hela 10,9 m lång och har ibland inkluderats i släktet Allosaurus som Allosaurus maximus, även om senare studier pekar på att den tillhör ett eget släkte[4]. Ett andra exemplar, som tillskrivits Epanterias (AMNH 5767), blev ännu längre, det vill säga 12,1 m lång. Epanterias kan dock ha tillhört Allosaurus eller Saurophaganax.[1]


Storleksjämförelse mellan olika individer av allosaurier (Allosaurus fragilis och "Big Al"),Epanterias/Saurophaganax och en människa.
Allosaurus hade ett massivt kranium som hölls uppe av en kort, kraftig, S-formadhals, en lång svans som balanserade upp den tunga framkroppen samt reducerade armar. Allosaurus mest särskiljande drag var ett par runda horn precis ovanför och framför ögonen. Fastän armarna var korta jämfört med benen var de ändå större och massivare än de hos tyrannosauriderna och bar stora, örn-lika klor. Kraniet är sammansatt av separata enheter, vilka kunde röras i förhållande till varandra och expanderas. Detta tillät att den kunde töja ut käkarna då den svalde stora bitar kött, ungefär som hos ormar. I munnen hade den långa, krökta, sågtandade tänder som lätt skar igenom muskler och senorAllosaurus skelett skyltar, precis som andra theropoders, med fågel-lika drag, så som ett önskeben och ihåliga halskotor med luftsäckar. Det är inte otroligt att ett sådant stor djur skulle vara asätare. Det tär mindre på krafterna att äta redan döda djur än att jaga och nedlägga ett färskt byte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar