Sidor

Summa sidvisningar

onsdag 10 augusti 2011

Acrocanthosaurus


Acrocanthosaurus atokensis är en art tillhörande släktet Acrocanthosaurus i underordningen carnosaurier från mitten av den geologiska tidsperiodenkrita som fanns i det som idag är Nordamerika. Den var en av de största tvåbenta theropoderna, med ett exemplar som var 11,5 meter lång och vägde 4,6 ton. Släktet är känt tack vare att många av dess ryggkotor hade höga utskott på toppen. Den var en kraftfull dinosaurie, med grova bakben och ett stort huvud.
Antingen var Acrocanthosaurus en otroligt farlig jägare, eller så var den var för tung för att jaga över huvud taget och livnärde sig på kadaver. Man har hittat många fotspår och avtryck som man tror kommer från denna jätte, det mest intressanta av dem är ett välkänt långt spår med flertalet fotspår, som finns i närheten av Glen Rose, Texas. Det visar vad som verkar vara en Acrocanthosaurus som jagar en sauropod, vilket är ett mycket större byte än den själv. Se nedan.
Även om Acrocanthosaurus var mindre än jättar som Giganotosaurus, var den ändå en av de största theropoderna någonsin med sina 11,5 meter och 2,4 ton. Enbart kraniet var 1,3 meter långt[1]. Kraniet var så som hos många allosaurider lång, låg och avsmalnande. Öppningarna i sidorna, de så kallade fenestrae, var tämligen stora och gjorde kraniet lättare. Överkäkens samt näsbenets ytor var inte lika ojämna som hos Giganotosauruseller Carcharodontosaurus. Långa, låga åsar löpte längs med näsbenet, från näsborrarna till ögonen[1], något som är vanligt hos allosaurider[2].
Nyligen gjorda upptäckter har klarlagt många detaljer hos theropodens anatomi, vilket medfört att man kunnat genomföra studier av funktionerna hos hjärnan och armarna. Emellertid debaterar man fortfarande om vilken familj den tillhör. Vissa forskare anser att Acrocanthosaurus är en allosaurid, medan andra anser att det är en carcharodontosaurid.
Till skillnad emot Allosaurus hade Acrocanthosaurus ingen framstående kam på tinningen, och i likhet med carcharodontosaurider och abelisaurider hade den tjocka ögonbryn. Den hade nittio krökta, sågtandade tänder i överkäken, men man har inte publicerat antalet tänder i underkäken. Acrocanthosaurus' tänder var bredare än de hosCarcharodontosaurus och hade inte den rynkiga struktur som utmärker carcharodontosaurierna.
Det berömda Glen Rose i Dinosaur Valley State Park i norra Texas innehåller många fotspår, även tretåiga spår efter theropoder vilka vissa paleontologer förknippar medAcrocanthosaurus. Det är omöjligt att säga vilket djur som gjort avtrycken eftersom man inte funnit några fossila ben där. Emellertid är fotspåren av en storlek somAcrocanthosaurus' fötter, och Glen Rose-formationen ligger nära Antlers och Twin Mountain-formationerna och har samma ålder. Därför är det möjligt att fotspåren verkligen tillhörde Acrocanthosaurus.
Om man inte tittar på de höga ryggkotorna (se nedan hade Acrocanthosaurus ett skelett som är typiskt för allosaurider. Den gick på två ben och hade en lång, tung svans som motbalanserade huvudet och kroppen. Armarna var relatvit korta och robusta jämfört med hos Allosaurus, men händerna hade för övrigt tre fingrar, precis som alla andra allosaurider. Till skillnad emot många mindre snabba dinosaurier var dess lår längre än dess skenben och fotbenen[1][3], vilket kan betyda att Acrocanthosaurus inte sprang så snabbt[4]. Foten bar fyra tår, fast den fjärde var, så som hos andra carnosaurier, liten och hade aldrig någon kontakt med marken[1][3].
Theropodens fotspår tillhör ett antal individer som rör sig i samma riktning som flera individer av sauropoder. Theropod-spåren kan ibland ses ovanpå sauropodspåren, vilket antyder att de gjordes senare. Detta används som bevis för att små flockar av Acrocanthosaurus förföljde sauropodhjordar.
Denna hypotes, som både är intressant och trolig, är ändå svår att bevisa och det finns andra förklaringar. Till exempel kan flera enstaka theropoder ha rört sig åt samma håll vid olika tidpunkter efter att sauropoderna passerat, vilket skapat företeelsen av rovdjur som förföljt sitt byte. Det samma kan sägas om den antagna "sauropodflocken", som antingen kan ha varit flera individer som passerat vid olika tidpunkter eller samtidigt som en grupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar