Sidor

Summa sidvisningar

onsdag 10 augusti 2011

baryonyx


Baryonyx walkeri (ibland kallad "fiskosaurus") var en köttätande dinosaurie som tillhörde den lite ovanliga familjen spinosaurier av ordningen Saurischia. Rovdjuret levde på fisk som den fångade med hjälp av sin tre decimeter långa tumklo och de nittiosex vassa tänder som den hade i de krokodillika käkarna. Med klon kunde de även riva större byten.
Man har hittat rester efter den i EnglandSpanien och Portugal.[1] Liknande klor har hittats i Niger i Västafrika. En klo av Baryonyx hittades för första gången 1983 av amatörfossilsamlaren William Walker i en lergrop i Surrey, England. Nära fyndplatsen för klon fann man ett nästan komplett skelett, där det enda som saknades var svansen. Tre år senare fick den nya dinosaurien sitt namn av dinosaurieforskarna Angela Milner och Alan Charig från Natural History Museum i London år 1987.
 Buffetaut E (2007), "The spinosaurid dinosaur Baryonyx (Saurichia, Theropoda) in the Early Cretaceous of Portugal", Geological Magazine 144(6): sid. 1021-2015.
Det fullständiga namnet, Baryonyx walkeri, betyder ”Walkers stora klo”. Den levde för 125 miljoner år sedan i början av krita och blev upp till tolv meter lång, två och en halv meter hög över höfterna och kunde väga mellan 1,5 och 2 ton. Men då det enda funna exemplaret inte var riktigt fullvuxet än, kan den ha varit ännu större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar