Sidor

Summa sidvisningar

onsdag 10 augusti 2011

Carcharodontosaurus


Carcharodontosaurus (hajtandsödla) är det vetenskapliga namnet på en jättelik köttätande dinosaurie som levde i Nordafrika under kritaperioden, ca 100-90 miljoner år sedan. Släktet tillhörde underfamiljenCarcharodontosaurider inom huvud/överfamiljen Allosaurider och var dämed nära släkt med t.ex. Giganotosaurus och Mapusaurus från SydamerikaCarcharodontosaurus är ett av de största köttätande landdjur som vetenskapen känner till.
Carcharodontosaurus upptäcktes och beskrevs vetenskapligt redan på 1920-talet. Endast en art inom släktet var beskriven - Carcharodontosaurus saharicus men i mitten av 1990-talet upptäckte den berömde paleontologen Paul Sereno nya lämningar (bl.a en komplett skalle) som visade att denna dinosaurie kunde bli betydligt större än vad som tidigare antagits. Carcharodontosaurus var ännu större än Tyrannosaurus rex och beräknas ha matchat Giganotosaurus och Mapusaurus i längd och vikt. Djuret beräknas ha varit 13-15 meter långt och vägt 7-8 ton. Nya beräkningar anger ännu högre vikt ända upp till 15 ton, men osäkerhetsmarginalen är stor. Enbart skallen var 1,8 meter lång. Som många andra Allosaurider var Carcharodontosaurus troligen ett flockdjur.
skalle av Carcharodontosaurus
Som fallet är med alla riktigt stora köttätande dinosaurier debatterar forskarna huruvida Carcharodontosaurus var en aktiv jägare eller en ganska harmlös asätare. Nya fynd visar att de nära släktingarna Giganotosaurus och Mapusaurus antagligen också var flockdjur och att djuren verkligen var aktiva jägare som angrep även de allra största dinosaurierna. Det skulle i så fall tyda på att även Carcharodontosaurus var det.
I likhet med alla andra Theropoder, d.v.s. de köttände dinosaurierna, var Charcharodontosarus en tvåbent tågångare med mycket kraftiga bakben. Som på andra Allosaurider hadeCarcharodontosaurus framben ("armarna") tre fingrar. Dinosaurien gick ganska kraftigt framåtlutad. Carcharodontosaurus hade mindre hjärna än Tyrannosaurus rex och anses dämed ha varit en primitivare dinosaurie.
År 2007 beskrevs ytterligare en art i släktet - Carcharodontosaurus iguidensis. De allra senaste forskningsrönen tyder på att Carcharodontosaurus och Giganotosaurus var så nära besläktade att en del paleontologer anser att de tillhör samma släkte[1].

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar