Sidor

Summa sidvisningar

onsdag 10 augusti 2011

Spinosaurus


Spinosaurus (taggödla) var en enorm köttätande dinosaurie tillhörande ordningen theropoder och familjen Spinosaurider som levde under krita för över 90 miljoner år sedan i vad som nu är Saharaöknen i Nordafrika. Spinosaurus beskrevs vetenskapligt år 1915 av tysken Ernst Stromer.
Dinosaurien kan vara det största köttätande landdjur som någonsin existerat. Spinosaurus, beräknades enligt äldre forskningsrön ha blivit upp till 15 meter lång och var därmed den hittills längsta vetenskapligt beskrivna carnosaurien den ena av två huvudgrupper theropoder (jmf.Coelurosaurier). Spinosaurus ansågs emellertid inte ha varit lika kraftigt byggd som exempelvis Carcharodontosaurus som levde i samma område och beräknades "bara" ha vägt 4 ton.
Under 2000-talet har emellertid nya fynd gjorts som visar på att Spinosaurus troligen var/är den största köttätande dinosaurie man känner till. Flera nya beräkningar har gjorts av djurets vikt och längd. Resultaten har kommit fram till längd mellan 12,6 upp till 19 meter och en vikt från 9 ton ända upp till 21 ton. I så fall skulle den passera de tidigare rekordhållarna Giganotosaurus och Mapusaurus med upp till 5 meter i längd och möjligen ända upp till 13 ton i vikt. Många forskare anser dock att dryga 20 ton i vikt är en överskattning, 10-12 ton anses mer sannolikt. [1][2]. Som jämförelse väger en afrikansk elefant knappt 6 ton i snitt och den berömda Tyrannosaurus rexberäknas ha vägt 7,5 ton.
Spinosaurus var liksom alla andra Theropoder en tvåbent tågångare. Dinosaurien hade mycket kraftiga bakben och en lång, krokodilliknande mun. De flesta paleontologerna anser emellertid att dinosaurien i första hand inte jagade stora växtätande dinosaurier som den enorma Paralititan som levde i samma område. Istället anser man att djuret i huvudsak livnärde sig på fisk, "kompletterat" med en del mindre växtätande dinosaurier. Stämmer detta konkurrerade Spinosaurus inte direkt om bytena med Carcharodontosaurus som levde samtidigt i samma region, även den ett av de största köttätande landdjur som någonsin existerat. Man har inte hittat några klara belägg på att den var ett flockdjur.
På ryggen hade Spinosaurus ett slags segel som var uppemot 180 cm högt. Man vet inte riktigt vad det fyllde för funktion, kanske var det en sorts värmereglerare. Andra tror att den var en prydnad för att imponera på artfränder.
Nära släktingar var exempelvis SuchomimusAcrocantosaurus och SiamosaurusSpinosaurus hade en av huvudrollerna i filmen Jurassic Park III.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar